Založ si blog

O Vianociach, knihách a kreativite

K Vianociam patria knihy. Mám to tak zafixované od ranného detstva a aj v čase nehojnosti sa na knihy jednoducho nezabúda, a tak som sa večer  pustila do ich výberu. Zvyčajne to robím hromadne a od minulého roka  som zaviedla objednávanie cez internet. Martinus alebo Gorila. Je to overené, mám to za rohom a hlavne je to neporovnateľne lacnejšie, i keď o tom čo je lacné a čo už nie, a ako vlastne šetrím, alebo vôbec nie, by sa dalo polemizovať.

Výber kníh je u nás veľmi jednoduchý. Takmer každé Vianoce je to rovnaké. Istým spôsobom sa isté knihy odo mňa očakávajú. Dedkovia sa u nás tešia na detektívky, babky čakajú na Vasilkovú, exovi kúpim zvyčajne niečo, čo už som ten rok čítala a viem, že by to bola aj jeho voľba, alebo niečo súvisiace so zdravou životosprávou. Mám taký tichý pocit, že všetci chlapi sa okolo štyridsiatky majú tendenciu zblázniť sa do zdravého spôsobu života a tak ho v tom vianočne podporujem. Ratolesti kúpim, vždy niečo v angličtine ideálne z amerického prostredia, niečo na spôsob Gossip Girl a k tomu pridám nejakú klasiku. Predtým skontrolujem jej zoznam kníh, ktoré chce prečítať. Obsahuje rebríček 100 kníh podľa nejakého pravdepodobne amerického časopisu, ktoré by mal mať každý prečítané a už chýba naozaj len pár. A kamarátkam? S tými je to jednoduché, niečo príznačné pre ich momentálnu situáciu, alebo knihu, ktorú mi zabudli vrátiť.

Z môjho okolia kupuje knihy len Zdena, ostatným príde nakupovanie kníh za zbytočne vyhodené peniaze a radšej volia handry alebo bižu. Na druhej strane sa im ani nečudujem, kupovať knihy je dnes, čím ďalej tým viac, veľký luxus.

Pustila som sa do intenzívneho preklikávania a porovnávania cien Martinus versus Gorila, na konci ktorého sa objavila očakávaná cena aj s údajne ušetrenými peniazmi. Dostala som sa na číslo 200 a vôbec sa mi to nepáčilo. V dobe, keď nemám niektoré veci poplatené je 200 eur za knihy a iné drobnosti veľa peňazí. Teda aspoň pre mňa. Kedysi mi to bolo jedno a zvyčajne som sa dostala vyššie, ale dnes nie, dnes rozmýšľam úplne uleteným spôsobom.

Pred záväznou objednávkou som spozornela a všimla si možnú ďalšiu zľavu viažucu sa na poistenie, ktoré mám. Začala som sa ňou vážne zaoberať a zistila som, že jednoduchou registráciou, som schopná sa dopracovať k 25%.

Potešilo ma to, potešila ma možnosť ušetriť debilných 50 EUR v deň, keď som prešľapovala v obľúbenej predajni a rozhodovala sa, či si kúpim čižmy, ktoré vlastne nepotrebujem až tak urgentne, ktoré by bolo dobre mať, lebo tie staré majú už nejaký piatok, a ktoré vynosím, lebo sú pohodlné, rovné a všade chodím peši. V svojej úvahe v predajni som zašla tak ďaleko, že som si ich nákup obhájila ušetreným benzínom a možnosť ušetriť ďalších 50 EUR, vyvolávala vo mne pocit, že tie čižmy mám vlastne zadarmo.

Kúpila som ich, v duchu som si nadávala, že tie iné semišové na opätku, ktoré som v tej istej predajni kúpila pre dvomi mesiacmi som kupovať nemusela, lebo sa v nich nedá chodiť a naozaj sú len do kancelárie alebo k šatám a ich tohtoročné využitie je minimálne. Na druhej strane je ich dobre mať, lebo čo ak… Samozrejme nákup oboch som ešte obhájila skutočnosťou, že v mojich očiach boli lacné, že v minulosti som kupovala čižmy, ktoré boli dvoj trojnásobne drahšie a z tohto pohľadu som vlastne tiež šetrila.

V obhajovaní nakupovaných vecí dokážem byť neuveriteľne kreatívna, to je proste fakt. Na druhej strane stále volím radšej menej a kvalitne ako kopec lacných alternatív, ktoré si dám možno raz a potom budú zaberať miesto v skrini. To už dávno nerobím. Ani vo veciach ani v živote, i keď polemizujem nad tým neustále.

Ale späť ku knihám. Okrem výberu a zabezpečenia zľavy, som sa veľmi neopatrne pustila do čítania recenzii na Martinuse. Najviac recenzií majú popísané noví autori, ktorí sa na slovenskom trhu vyrojili ako včely z úľa. Pri knihách, ktoré čítam ja som našla dva tri komentáre, alebo žiadne. Pri novodobých slovenských autoroch, prevažne autorkách sme sa dostávali na desiatky až stovky super pozitívnych hlášok a začala som rozmýšľať, či sa tými komentármi aj niekto riadi.

Sama za seba musím povedať, čím pozitívnejšie referencie a čím ich počet bol väčší, tým priamo úmerne narastala moja skepsa voči danému titulu. Inými slovami vlastne riadi, minimálne jedna osoba, moja maličkosť.

Rozmýšľam, ktorý slovenský autor ma v poslednej dobe zaujal, a ktorého by som odporučila so slovami toto musíš mať. Nikto mi nenapadne.

Tak ako som si v minulosti kupovala povinne každý mesiac jedného československého autora, v mene hesla treba podporiť československú tvorbu, tak mám tendenciu ich teraz sabotovať. Na zbytočnosti predsa nie sú peniaze a ešte by som potrebovala nejaké tričko…

A čo týmto chcel básnik povedať?

Nič.

Len, že Vianoce sú úžasné obdobie, patria k nim knihy a šetrenie podporuje individuálnu kreativitu.

Mimochodom na terase mi kvitne druhým týždňom zlatý dážď…

O upratovaní, zúfalých mužoch a esemeskách

23.12.2010

Buchli dvere. Schádzam dole. Sviečky stále horia. Stromček svieti. Umývačka riadu začala svoj program a na stole ostali pozostatky dievčenskej párty. Tri fľaše vypité a mne napadne fiha, dorastá nám tu nová generácia. Je mi nejako otupno. Pristihnem sa pri tom, že tým dievčatám, ktoré práve odišli tak trochu závidím. Závidím im tú bezstarostnosť, i keď si [...]

Ženské telefonické soirée s fľašou vína

10.12.2010

Včera som zotrvávala pod vplyvom hlášok z DS. Ráno som si opakovane pozrela predposledný diel, zastavila sa na tridsiatej prvej a druhej minúte, v hlave opakovala niektoré výroky sama pre seba a napísala esemesku Sharon s textom: „Myslíš si, že neverím na lásku? Ale ja na lásku verím, možno príde zajtra alebo za desať rokov, ale šťastie si musí ženská zariadiť [...]

Zo života bratislavských sliepok, alebo kde súdružky urobili chybu?

07.12.2010

Intenzívne bubnovanie dažďa nad hlavou neustávalo. Vytrvalo som si pritláčala vankúš na hlavu a pokúšala sa ešte spať. Mala som pocit, že na chvíľu sa to predsa len podarilo, presne do momentu prvej esemesky o ôsmej, keď telefón zavibroval na nočnom stolíku, kde bol neuvážene zabudnutý. S polozatvorenými očami som zliezla dole, rutinne si urobila kávu a čaj, do kávy [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

vesper

"I think I'll call it a Vesper. Because of the bitter aftertaste? No, because once you've tasted it, that's all you want to drink."

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 29762x
Priemerná čítanosť článkov: 3307x

Autor blogu

Kategórie